T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / KARACASU - Ataeymir Ortaokulu

Sonuç

SONUÇ

        Bu araştırma Ataeymir tarihi için bir başlangıçtır.Osmanlı Arşivlerinde bulunan en eski tarihli belgelere ulaşılmıştır.Ancak 17.18 yüzyıllar için eksik olduğu gibi,gündelik yaşamı yansıtma açısından eksikliği olduğu söylenebilir.

       Bu yöre 15.yüzyılda tamamen Türkleşmiş ve İslâmlaşmıştır.Tahrir defterlerindeki isimlerin islâmi adlar olmasından bu yargıya ulaşmak mümkündür.Türklerin İslâm öncesinde kullandığı bazı Türkçe adlar 15.16.yüzyıllarda varlığını korumaktadır.Aydın, Karaca,Turmuş,Bali,Turak,Yayla örnek gösterilebilir.15.16.yüzyıllarda kullanılan İslâm öncesinin ve İslâmî dönemin bazı adları bugün köyde kullanılmaz olmuştur.Bali, Hızır,Turak, Kulfal, Kılavuz/Kılaguz, Karaca, İskender, Seydi, Seydi Bali, Hüsâm, Ayvaz, Mümin, Satılmış, Büksüz ,Abdülkerim,Abidin , Abdi, Nebi,Bahşayış,bunlardan bazılarıdır.

       15. 16.yüzyıllarda imam çocuğu veya akrabalarının okur yazar oldukları defterlerin incelenmesiyle anlaşılmaktadır.

       Osmanlılar Hicaz bölgesini ele geçirmeden önce köyden hacca giden kişilerin olduğunu söylemek mümkündür.15. yüzyıldan kalan defterlerde hacı unvanlı kişiler vardır.16. yüzyılda hacı unvanlı kişilerin sayısı artmıştır.1517'den sonra hac yolları ve hicaz bölgesinin Osmanlı Devleti egemenliğine girmiş olması ve yaşam düzeyinin yükselmesi sayının artmasında etkin olmuş olabilir.

       Tarihi belgeler, Ataeymir insanının temel geçim kaynağının tarım olduğunu göstermiştir.İnsanların yaşamında, son 30 yıla kadar büyük değişiklik oduğunu söylemek zordur.İnsanlar, umutlarını hep gelecek yıla bırakmışlardır.Belki bunun için, çiftçinin karnını yarmışlar, içinden kırk tane gelecek yıl çıkmış sözü köyde  çok söylenir.

       Ataeymir'in 1390 sonrası tarihi bu araştırmayla kısmen ortaya çıkarılmıştır.Eski dönemlere ait yazılı kaynaklar çok fazla tarihsel malzeme vermedikleri için fazla yorum yapma şansımız yoktur.Köyün tarihi bu tarihsel dönemden daha gerilere gittiği kesindir.Ancak arşivlerimizde ve yerel düzeyde daha eski dönemlere ait kaynağımız ne yazık ki yoktur.Yakın dönemler için, kaynak kişilerden bilgiler alınmakla birlikte, istenen ölçüde başarılı sonuçlar alınamamıştır.Yaklaşık 50 yıl öncesi için bile bilgiler belirgin değildir.Yazılı olmayan bilgiler bir zaman sonra kaybolmaktadır.

 

NOT :

Okulumuz mezunlarından  Sayın Av. İsa ÖZBİLEN´in "Ataeymir Tarihi Tarih- Kültür 1390-2008 " adlı kitabından yazarın izniyle alınmıştır.

www.scribd.com/doc/21293053/ataeymir-tarihi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.10.2015 - Güncelleme: 24.04.2021 22:14 - Görüntülenme: 2727
Kaynak: www.scribd.com/doc/21293053/ataeymirtarihi
  Beğen | 2  kişi beğendi